Buitenmuur schilderen: tips van expert

gevel schilderen

Een buitenmuur schilderen is vaak minder eenvoudig dan het verven van een muur in huis. Zo heb je rekening te houden met weersomstandigheden en spelen vuil en stof een grotere rol. Als je de volgende tips raadpleegt, wordt de klus zeker een succes.

Tip 1: schilder bij aangename buitentemperaturen, 10 à 20 °C

Een verflaag op een buitenmuur breng je het best aan wanneer het klimaat niet te koud en niet te warm is. Een buitentemperatuur tussen 10 en 20 °C is ideaal. Bij kouder weer drogen de meeste verfsoorten te traag of helemaal niet. Bij te veel zon droogt de verf juist te snel, waardoor het over tijd makkelijker kan afbladderen.

Krachtige wind zorgt eveneens voor een te snelle verharding van een verflaag en waait er bovendien stof door. Volg daarom de weerberichten en kies een dag waarop de verwachte windsnelheid lager is dan 5 km/u. Regen en mist zijn hoe dan ook geen weersomstandigheden om een buitenmuur te verven, zelfs niet onder een afdekking.

Tip 2: buitenmuur schilderen met het juiste materiaal

Voor de hoeken, randen en voegen van je buitenmuren gebruik je best een blokkwast of borstel om de verf goed aan te brengen. Voor de grotere oppervlakten van de gevel is een verfroller het juiste werktuig. Op beton werkt een roller met normale haren prima, maar voor het schilderen van een bakstenen muur heb je een vachtroller met lange haren nodig. Een bak met lekrooster voor de roller mag zeker niet ontbreken in je uitrusting.

Denk ook aan een roller met een lange steel of een uitschuifbare telescoopsteel, zodat je makkelijk alle plekken van de buitenmuur kan bereiken. Is je gevel hoger dan 1 etage? Huur dan een aluminium rolsteiger of andere soort stelling. Ze zijn doorgaans eenvoudig op te bouwen en beschikbaar in diverse hoogtes en breedtes.

Tip 3: kies lichte kleuren

Een lichte verftint op je buitenmuren biedt een aantal voordelen. Ten eerste zijn lichtere kleuren beter bestand tegen de zon, omdat ze veel straling terugkaatsen. Donkere kleuren nemen relatief meer warmte van de zon op, waardoor ze eerder vervagen en sneller beginnen af te brokkelen. Een buitenmuur met een lichte kleur hoef je dus minder vaak te schilderen. Lichte geveltinten laten je huis ook groter lijken.

Populaire kleuren

Kleuren die je vaak tegen zult komen op buitenmuren van woningen zijn zuiverwit (RAL 9010), crèmewit (RAL 9001) en antracietgrijs (RAL 7016). Deze tinten zijn al eeuwenlang populair. Ook het iets donkerdere zwartgrijs (RAL 7021) is een klassieker.

Je mag ook creatiever omgaan met de nieuwe gevelkleur voor je huis. Lichte pastelkleuren die niet te fel ogen zijn de trend voor de komende decennia. Denk bijvoorbeeld aan bruinbeige, cognacbruin, olijfgroen, mosgroen, saffierblauw en turquoiseblauw. Je kunt deze pasteltinten fraai combineren met witte kozijnen en een donkere kleur voor het dak.

Voordat je een keuze maakt voor de kleur van je buitenmuren is het goed om te informeren naar de lokale voorschriften. In diverse Vlaamse en Brusselse gemeenten gelden er namelijk kleurcodes voor gevelmuren die van op straat waarneembaar zijn.

buitenmuur schilderen: met welke verf?

Er bestaan verschillende verfsoorten voor buitenmuren. Vaak valt de keuze op acrylverf of latexverf op waterbasis. Deze bieden goede bescherming tegen Uv-straling van de zon, maar zorgen er toch voor dat je muur nog goed kan ademen. Dankzij de waterbasis heeft de verf geen lange droogtijd en kun de kwasten en rollers simpelweg met water worden gereinigd.

Wens je meer glans op je gevels, dan is een synthetische verfsoort de betere optie. In deze categorie vind je polyurethaan, glyceroftalische en alkyde verven. Synthetische verven hebben gemiddeld een langere levensduur dan buitenmuurverf op waterbasis. Ze zijn wel duurder in prijs, wat minder makkelijk om mee te werken en minder goed voor het milieu.

Op buitenmuren die niet eerder geschilderd zijn, is het verstandig om eerst een primerlaag aan te brengen. Primer is een soort grondlaag verf die ervoor zorgt dat de eindlaag (acryl of synthetisch) beter en langer hecht. Tegenwoordig zijn er speciale primers op de markt voor gevels.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *