101 tips voor een sucessvolle renovatie!

Renovatiewerken brengt heel wat stress met zich mee. Met welke werken ga je beginnen? Wat zijn de prijzen? Kan je de werken zelf uitvoeren of doe je beter beroep op een ervaren vakman? …

In deze gids loodsen we je doorheen alle stappen die noodzakelijk zijn bij het uitvoeren van renovatiewerken in je woning en houden we jou op de hoogte van de laatste trends in de bouw- renovatiewereld!

Top renovatiewerken

Dakwerken

Een oud en beschadigd dak kan heel jouw woningstructuur in gevaar brengen. Gelukkig bestaan er tal van oplossingen, gaande van een nieuwe dakbedekking tot dakontmossing.

Ventilatie

Een goede ventilatie van de woning is belangrijk voor de gezondheid, maar tevens ook om onaangename geurtjes te elimineren. Lees al onze tips.​

Isolatie

Een slechte isolatie kan tot 30% warmteverlies in huis zorgen. Met een correcte isolatie los je dit probleem in een mum van tijd op. Maar welk isolatiemateriaal kiezen? En heb ik recht op premies?

Gevelwerken

Ontdek on advies om je gevel en buitenmuren te renoveren, te reinigen of te isoleren. Je gevel opfleuren zal jouw woning een nieuwe en frisse look geven.

Vochtbestrijding

Vocht in huis is als het ware een doorn in het oog. Wacht niet te lang eens je vochtproblemen opmerkt en laat zo snel mogelijk een vochtdiagnose uitvoeren door een expert!

zonnepanelen

Zonnepanelen

Wat is de prijs van een zonnepanelen installatie in België? Wat zijn de beste zonnepanelen? Ontdek alle info over de plaatsing en prijzen van zonnepanelen.

Ramen & Deuren

Nieuwe ramen verfraaien niet alleen de look van je woning, ze verbeteren ook de thermische en akoestische isolatie. PVC, aluminium, hout of zelfs staal, ontdek wat de mogelijkheden zijn.

waterverzachter

Waterverzachter

Heb je last van hard water en kalk? Een waterverzachter biedt de oplossing! Ontdek hier alles over zijn prijs en andere praktische informatie.

Laatste tips en trends

gevel schilderen

Tips om je buitenmuur te schilderen

Een buitenmuur schilderen is een redelijk goedkope manier om je gevel een nieuwe en frisse tint te geven. In dit artikel hebben we enkele tips samengebundeld van experts die hun ervaring met ons meegedeeld hebben. 

Lees artikel >>

Vochtige muren behandelen

Hoe een vochtige muur behandelen?

Vochtige muren zijn als het ware een doorn in het oog, dat het nu op opstijgend, doorslaand of condensatievocht betreft. In dit artikel geven we je enkele tips mee van wat je absoluut moet vermijden bij het behandelen van een vochtige muur. 

Lees artikel >>

Hoe je woning beter ventileren?

Ventilatie in een woning is belangrijker dan je denkt. Een slechte ventilatie kan niet alleen schadelijke gevolgen hebben op je gezondheid (allergieën,….), ook je woningstructuur kan er zwaar onder lijden. De mogelijkheden voor een efficiënte ventilatie zijn uiteenlopend. In het ergste geval zal een mechanisch ventilatiesysteem noodzakelijk zijn. 

Lees artikel >>

waterverzachter prijs

Waterverzachter voor een goede prijs?

Wat is de waterverzachter prijs en wat doet het? Hard water in je woning leidt tot ongewenste kalkaanslag op je huishoudelijke apparaten en sanitair. Je koopt en plaatst een waterzachter al voor een aantrekkelijke prijs. Maar loont deze investering? Ontdek waarom je er heel wat geld mee kan uitsparen.

Lees artikel >>

Let op de volgorde van je renovatiewerken

Vooraleer je met je renovatiewerken start is het van belang na te denken wat je prioriteiten zijn. Wens je een betere isolatie in huis? Vocht bestrijden in de kelder? Of wens je enkel kleinere klusjeswerken uit te voeren? Maak een onderscheid tussen algemene renovatiewerken en kleinere renovatiewerken 

Algemene renovatiewerken

Algemene renovatiewerken zijn veelomvattend. Zodoende kun je beslissen om je gevel een nieuwe en frisse look te geven door deze een nieuwe bekleding te geven. Je kunt je oude houten ramen vervangen door nieuwe trendy PVC of aluminium ramen. Daarnaast heb je ook nog de mogelijkheid om een veranda of pergola aan te bouwen, een nieuwe dakbedekking te plaatsen of een nieuw terras aan te leggen. De mogelijkheden zijn oneindig.

Let er echter wel voor op dat al deze renovatiewerken om een investering vragen. Informeer dus goed vooraf over wat je renovatie je zal kosten. De beste methode voor een correcte prijs is nog steeds door beroep te doen op een vakman uit de buurt. Meestal komen deze gratis bij jou langs om de situatie van je woning te bekijken en een gratis offerte op maat aan te bieden. 

Kleine renovatiewerken

De kleinere renovatiewerken omvatten meestal werken zoals het plaatsen van een spanplafond, gyprocwerken, elektriciteitswerken, enz. Maar vergis je niet: bij deze werken kunnen de kosten ook aanzienlijk oplopen als je vooraf niet verschillende offertes vergelijkt. Deze werken zijn echter sneller uitgevoerd, waardoor je na tweetal weken weer volop kunt genieten van het comfort van je woning. 

Zoals hierboven al vermeld is het noodzakelijk om vooraf prioriteiten te stellen in de werken die je wenst uit te voeren. Begin dus niet met schilderwerken uit te voeren als je ook je elektriciteit wenst te vernieuwen. Zo zal je bijvoorbeeld ook geen nieuwe gevelbekleding plaatsen als je ook nieuwe ramen en deuren wenst. 

Wat kost een renovatie?

Jammer genoeg kunnen we op deze vraag geen exact antwoord geven, want dit hangt namelijk af van de uit te voeren werken. Hieronder hebben we een lijst opgemaakt van de meest uitgevoerde renovatiewerken en de gemiddelde prijzen. Wees er wel van bewust dat deze prijzen kunnen variëren van vakman tot vakman

  • Gevelwerken: €15 tot €40 per vierkante meter
  • Dakwerken: €70 tot €110 per vierkante meter
  • Ramen en deuren: Prijs is afhankelijk van het materiaal dat je wenst te plaatsen
  • Veranda: Prijs is afhankelijk of je een veranda, pergola of terrasoverkapping wenst te plaatsen
  • Badkamer renoveren: Tussen €6.000 tot €9.000 
  • Schilderwerken: €30 per vierkante meter
  • Elektriciteitswerken: €30 tot €35 per uur

Laatste stap: vind de beste aannemer!

Sommige renovatiewerken kun je zelf uitvoeren. Schilderwerken kun je bijvoorbeeld zelf uitvoeren als je zelf al een handige Harry bent. Dit is echter niet altijd het geval en meestal laat je dit werk liever over aan een ervaren vakman. 

Dit is ook het geval voor bijvoorbeeld elektriciteitswerken. Je wilt het risico op kortsluitingen niet lopen. Ook wat betreft de isolatie, wil je liever dat deze efficiënt geplaatst wordt zodat je elk risico op warmteverlies voorkomt. 

 Het is dan noodzakelijk op de juiste vakman te vinden voor je project. We raden je aan om een vakman uit de buurt te vinden. 
 

Waarom? Dit laat je toe om al te besparen op voorrijkosten. Een vakman uit je gemeente of dorp zal je hiervoor weinig aanrekenen. In bepaalde gevallen zullen er zelfs geen voorrijkosten aangerekend worden. Interessant, niet? 

Maar op zoek gaan naar een aannemer in renovatiewerken is niet altijd even éénvoudig. Bekijk dus altijd of de vakman in kwestie al over een website beschikt en lees de reviews van de verschillende klanten. Twijfel je nog, dan bestaan er verschillende offerteplatforms die je toelaten om vrijblijvend offertes van vakmannen te vergelijken. Deze diensten zijn meestal gratis, dus dat is ook nog eens mooi meegenomen.