Vochtige muren behandelen: 5 absolute missers

Vochtige muren behandelen

Last van vochtige muren? Dan wil je daar uiteraard zo snel mogelijk iets aan doen. Maar voordat je ze behandelt, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Hieronder ontdek je alvast de 5 grootste blunders!

Misser 1: vochtige muren verbergen met isolatie

Als je je muren en vloeren laat isoleren, denk je misschien meteen van je vochtproblemen af te zijn. In vele gevallen veroorzaakt isolatie echter meer vochtproblemen (meer info : https://www.vochtbestrijding-gids.be/vochtproblemen/). Vooral als het slecht gedaan wordt. Als je let op een aantal valkuilen, hoef je je hier geen zorgen meer over te maken.

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je koudebruggen vermijd. Deze ontstaan als het isolatiemateriaal niet correct is aangebracht of als er zich spouwankers tussen je spouwmuurisolatie bevinden. Laat daarom je isolatie door een betrouwbaar bedrijf uitvoeren. Zo ben je er zeker van dat er geen koudebruggen ontstaan. En moest dat toch zo zijn, bieden zij jou hiervoor garantie. Hierdoor kan jij altijd op beide oren slapen!

Misser 2: lukraak vochtwerende verf aanbrengen

Vocht in huis? Dan is je eerste reactie misschien om het zo snel mogelijk te bestrijden met vochtwerende verf. Hiermee moet je opletten, want dit is enkel een goede oplossing bij doorslaand vocht. In andere gevallen vererger je het vochtprobleem, omdat de muren hierdoor niet meer kunnen ventileren. Zorg er daarom voor dat je altijd eerst zeker bent van de vochtoorzaak!

Misser 3: vergeten te ventileren in de winter

Ventilatie is erg belangrijk om vocht te voorkomen. Vooral in de winter. Als je je woning niet voldoende ventileert, hoopt het zich op waardoor je problemen krijgt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om vocht een uitweg te geven. Je kan bijvoorbeeld roosters plaatsen of regelmatig de ramen en deuren openen. Daarnaast kan je kiezen voor mechanische ventilatie. Deze oplossing is iets duurder, maar erg efficiënt.

Misser 4: overdreven hoge luchtvochtigheid

Woningen die pas gebouwd zijn, bevatten doorgaans veel vocht. Je kan rekenen op ongeveer 3.000 tot 5.000 liter. Het is dus belangrijk dat je in dat geval de woning volledig laat uitdrogen door niet te snel te verven of behangen. Vooral met water- en dampdichte afwerkingsmaterialen moet je oppassen, want deze sluiten het vocht op.

Misser 5: verkeerde diagnose stellen

De allerbelangrijkste misser is het stellen van een verkeerde diagnose. Dit gebeurt vaker dan je denkt en heeft grote gevolgen. Met een slechte behandeling kan je het vochtprobleem namelijk nog verergeren. Daarom moet je eerst zeker weten of je te maken hebt met doorslaand vocht, optrekkend bocht, condensatievocht of een lek.

Zoals je hierboven kon zien, zijn er verschillende soorten vochtproblemen. Hoe je elk probleem herkent en behandelt, verschilt sterk. Maar bij elk vochtprobleem geldt wel dat je het best een specialist inschakelt. Op die manier ben je zeker van een juiste diagnose én behandeling. Hieronder meer info over de mogelijke oorzaken en oplossingen!

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht komt veel voor in oudere huizen waar er geen waterkering geplaatst werd. Je herkent het aan schimmel onderaan de muur, loskomend stucwerk en vochtplekken. Deze beste methode voor het behandelen van dit soort vocht is injecteren, maar er zijn nog enkele andere oplossingen die je kan toepassen.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht komt eerder voor bij beschadigde stenen in de buitenmuur of poreuze muren. Ook spleten in de kozijnen kunnen de oorzaak zijn van dit probleem. De oplossing is in dit geval impregnatie, vochtwerende verf of nieuwe gevelbekleding.

Lekkage

Wanneer er sprake is van een lek, bevindt deze zich meestal in de buurt van het vocht. Het kan echter eventjes duren voordat je het lek vindt waardoor de problemen kunnen verergeren. Twijfel dus niet om tijdig een specialist in te schakelen!

Condensatievocht

Condensatievocht ontstaat door een slechte ventilatie. Je kan het probleem dus eenvoudig vermijden én verhelpen door een goed ventilatiesysteem te installeren.

Related Post