Hoe een hellend dak isoleren langs binnen?

dak isoleren langs binnen

Een dak isoleren langs binnen is de perfecte manier om energie en geld te besparen. Een slechte dakisolatie kan immers aan de basis liggen van 30% warmteverlies in je woning.

Je dak langs binnen isoleren is dus essentieel om energie- en warmteverlies tegen te gaan. Hieronder lees je hoe je een dak van binnenuit kunt isoleren: de verschillende soorten isolatie, de isolatiemogelijkheden en het budget dat je moet uitrekenen om je dak te kunnen isoleren

De verschillende isolatiematerialen

Er zijn veel verschillende isolatiematerialen die je kunt gebruiken om je dak langs binnen te isoleren.

Synthetische isolatie

Deze isolatiematerialen, die verkrijgbaar zijn in de vorm van harde platen of schuim, zijn vaak relatief goedkoop en hebben zeer goede thermische eigenschappen. De meest gebruikte synthetische materialen zijn polystyreen en polyurethaan.

Minerale isolatie

Minerale isolatie behoort tot het meest populaire isolatiemateriaal in België. Ze worden gemaakt van minerale grondstoffen die gewonnen worden uit rotsen, gerecycleerd glas of zand. Het zijn doeltreffende isolatoren die tegen betaalbare prijzen worden aangeboden. Minerale isolatie is voornamelijk verkrijgbaar onder de vorm van glaswol of steenwol.

Milieuvriendelijke isolatie

Isolatiematerialen op plantaardige basis, zoals cellulosewatten of hennep, en isolatie op dierlijke basis, zoals schapenwol of eendenveren, worden steeds populairder. Ze zijn echter vaak iets duurder dan de andere soorten isolatiematerialen.

Methoden om vocht te vermijden

Het isoleren van het dak is niet altijd voldoende. Het is ook van essentieel belang om eventuele vochtproblemen te voorkomen. Hiervoor bestaan er twee oplossingen

  • Het onderdak: is een beschermende laag tussen de dakbedekking en de isolatie. Het onderdak beschermt de isolatiematerialen en de onderliggende dakstructuur tegen wind, weer en condensatie.
  • Dampscherm: Het dampscherm, bestaande uit polyethyleen of, in zeldzamere gevallen, uit aluminiumfolie, houdt de condensatie aan de buitenzijde van het dak tegen en beschermt de isolatie en de dakcomponenten. Sommige isolatiematerialen hebben echter al een laag die als dampscherm fungeert. Het is niet nodig om nog een laag toe te voegen.

Prijscriteria

De kosten voor het isoleren van een hellend dak langs binnen variëren van verschillende factoren:

  • De te isoleren oppervlakte: dat wil zeggen het aantal vierkante meter van het dak waarop de isolatie geplaatst moet worden.
  • Het gekozen isolatiemateriaal: de prijs van de materialen variëren naargelang hun herkomst en dikte.

In het algemeen liggen de gemiddelde kosten voor het isolatiemateriaal, voor een gewoon hellend dak, tussen 15 en 25€/m². U moet daar ongeveer 40€/m² bij optellen als je het werk door een vakman laat uitvoeren. Tenslotte moet je rekening houden met de prijs van de afwerkingslaag.

Uiteindelijk draait de prijs voor het isoleren van een hellend dak langs binnen ongeveer uit op  50 tot 100€/m².

Als je deze werkzaamheden zelf wilt uitvoeren, is dat niet onmogelijk. Je zult echter geen gebruik kunnen maken van de premies uitgereikt door de Vlaams overheid, aangezien deze zijn voorbehouden voor werkzaamheden die door vakmensen uitgevoerd worden.

Related Post