Oriëntatie zonnepanelen: wat is de beste hellingsgraad?

Oriëntatie zonnepanelen

Als je van plan bent om thuis zonnepanelen te installeren, is het van essentieel belang dat je ze correct plaatst voor een maximale opbrengst. Om het maximum uit je fotovoltaïsche panelen te halen, is een goede oriëntatie noodzakelijk.  Hieronder ontdek je wat de beste oriëntatie voor je zonnepanelen is.

Het belang van de juiste oriëntatie voor je zonnepanelen

Als je jouw zonnepanelen rendabel wilt maken, is het van essentieel belang te weten hoe je ze correct plaatst. Zo zal een zonnepaneel ongeveer drie jaar na installatie financieel rendabel zijn. Gezien de levensduur van een paneel, is het een energetisch en economische oplossing die zeer rendabel kan zijn, maar alleen als ze goed geplaatst is.

Het vinden van de juiste hellingsgraad

Om te beginnen moet je, om de perfecte hellingsgraad voor je panelen te bepalen, begrijpen wat het betekent en wat het belang ervan is. De hellingshoek is de hoek die het zonnepaneel maakt ten opzichte van de grond. Een bij 0° gekanteld paneel is plat, tegen de grond of gewoon horizontaal. Terwijl een 90° paneel verticaal is.

Om een maximale hoeveelheid elektriciteit te produceren, moeten de zonnepanelen loodrecht op de zonnestralen worden geplaatst. Daarom is een gemiddelde kanteling nodig om in de loop van een dag zoveel mogelijk energie te kunnen opwekken. Als algemene regel geldt dat de perfecte helling tussen 30° en 35° ligt.

Afhankelijk van het seizoen zullen de stralen echter niet hetzelfde effect hebben. Daarom is in België de meest geschikte hellingshoek voor zonnepanelen ongeveer 60° in de winter, en 15° in de zomer. Het is echter onmogelijk om de helling van je dak het hele jaar door te veranderen. Daarom is het raadzaam de zonnepanelen onder een hoek van 15° à 45° te plaatsen. Als de panelen tussen 15° en 45° kunnen geplaatst worden, zal de energieproductie nog steeds rendabel zijn.

Als het dak van jouw huis echter niet optimaal of niet geschikt is voor de installatie van zonnepanelen, is het mogelijk om ze aan te passen en ze bijvoorbeeld in de tuin te plaatsen. Zo kun je de hellingsgraad kiezen die je wenst.

Hoe de juiste oriëntatie bepalen voor je zonnepanelen?

De hellingsgraad is een belangrijke factor bij de installatie van je zonnepanelen, maar de oriëntatie ervan is het fundamentele element dat jou in staat zal stellen de zonnestralen op te vangen en zoveel mogelijk energie te produceren.

Om dit te kunnen bepalen, is het uiteraard noodzakelijk om te weten hoe je woning georiënteerd is. De kamers met het meeste licht ’s morgens liggen in het oosten, de kamers met het meeste licht aan het begin van de middag liggen in het zuiden en de kamers met het meeste licht aan het eind van de dag liggen in het westen.

Over het algemeen is het raadzaam je panelen naar het zuiden te richten. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen, het zuiden is dus gedurende een groot deel van de dag blootgesteld aan de stralen van de zon. Door je fotovoltaïsche panelen nar het zuiden te richten, kun je dus de hele dag door een maximale hoeveelheid energie opvangen.

Het kan echter zijn dat je dak het niet toelaat om panelen naar het zuiden te oriënteren. In dat geval kun je jouw panelen naar het zuidoosten of het zuidwesten plaatsen, zodat de installatie rendabel blijft.

Zonnepanelen op een plat dak

Als je de voorkeur geeft aan zonnepanelen op een vlakke ondergrond, zoals in de tuin of als je huis een plat dak heeft, ben je vrij om de panelen te plaatsen zoals je wilt. Op die manier kun je de optimale hellingsgraad en oriëntatie kiezen. Aarzel niet om hulp of advies te vragen aan professionals die zich perfect aan jouw behoeften kunnen aanpassen.