Dak reinigen: goed of slecht idee?

Hoe je dak ontmossen?

Moet je je dak ontmossen?

Ja, je dak reinigen is een belangrijk proces dat niet over het hoofd gezien mag worden. Een reiniging en regelmatig onderhoud van het dak zijn inderdaad essentiële stappen om degradatie te voorkomen, als gevolg van slecht weer. Bovendien maakt deze schoonmaak het dak waterdicht, steviger en esthetischer, en verlengt het de levensduur van je dakpannen. Omdat een dak essentieel is voor jouw huis, is het essentieel om er goed voor te zorgen.

Wanneer en hoe vaak moet je jouw dak schoonmaken?

Het is aan te raden om uw dak één à twee keer per jaar te onderhouden. De lente is het perfecte seizoen voor een grote schoonmaakbeurt. Hierdoor is het mogelijk om te controleren of de winter geen schade heeft toegebracht aan de woning. Je kunt dit ook in de zomer doen, zolang je het maar doet bij droog weer, wanneer er geen wind is.Het is ook aan te raden om na de herfst de staat van het dak na te kijken en natuurlijke resten zoals bladeren, schimmels of zelfs korstmossen te verwijderen die de structuur van je dak kunnen aantasten.

Kun je een dak zelf schoonmaken?

Het antwoord op deze vraag is: “Ja”. Je kunt je dak zelf schoonmaken. Dit vereist echter bepaalde voorzorgsmaatregelen en soms is het beter om professionals in te schakelen.Als je dak plat of licht hellend is, je huis niet te hoog, zouden er geen problemen moeten zijn. Aan de andere kant, als je een steil dak hebt of jouw huis relatief hoog is, is het beter om hulp te zoeken bij experts in dakontmossing.

Hoe maak je je dak zelf schoon?

Allereerst moet je, voordat je met het onderhoud van je dak begint, de nodige materialen verzamelen.

Wat heb je nodig?

  • Een ladder die hoog genoeg is
  • Een paar handschoenen.
  • Een geschikt paar schoenen om niet uit te glijden op het dak.
  • Een snoeischaar om eventuele begroeiing uit de dakgoot te verwijderen die zich in de goot heeft gevestigd
  • Een borstel of spuit.
  • Een hogedrukreiniger
  • Een waterafstotende behandeling voor het dak.

Zodra je al deze elementen bij elkaar verzameld hebt, kun je aan de slag. Ga dan als volgt te werk.

Inspectie en eerste reiniging met de hand

Eenmaal op het dak, voer je een algemene inspectie uit van de toestand van het dak en begin je met het handmatig verwijderen van vuil aanwezig tussen de dakpannen of leien en in de goten.

Reinigen en ontmossen

Om je dak te ontmossen, heb je twee oplossingen. Het is echter belangrijk om de techniek die je gaat gebruiken vooraf goed te kennen, omdat je, afhankelijk van het soort dakpan (tegels, leien, zink, hout, enz.), je dak kunt beschadigen.

Hogedrukreiniging en dakreiniger

snel en efficiënt, deze oplossing verwijdert zelfs de meest hardnekkige vlekken. Omdat tegels en leien nogal kwetsbaar zijn, wordt het niet aanbevolen om er hoge druk op uit te oefenen.Er bestaan ook verschillende soorten dakreinigers, maar deze worden momenteel niet veel gebruikt. Je neemt hiervoor best contact op met een professional om het meest geschikte en duurzame product voor je dak te vinden.

Oppervlaktebehandeling

Na een grondige reiniging is het essentieel om je dak te beschermen met een speciale behandeling. Om dit te doen, worden over het algemeen twee soorten producten gebruikt: antischuimproducten of waterafstotende producten.  Het wordt sterk aanbevolen om na het reinigen een antischuimbehandeling op het dak aan te brengen. Je kunt dan antischuimproducten gebruiken die met water verdund kunnen worden . Waterafstotende oplossingen voorkomen vocht.  Daarnaast is deze behandeling geschikt voor elk type dak. Het kan naast een antischuimbehandeling gebruikt worden, maar er zijn ook enkele twee-in-één oplossingen.

Dak opnieuw waterdicht maken

Deze stap is niet de belangrijkste, maar kan erg nuttig zijn. Het waterdicht maken van het dak gebeurt door het dak te bekleden met een beschermend product. Dit kan de weerstand ervan vergroten en het er als nieuw laten uitzien. Een goede beschermende coating kan jouw dak tot wel twintig jaar behouden.

Onthoud dat het schoonmaken van uw dak een gevaarlijke bezigheid kan zijn. Als je hiermee problemen ondervindt, kan je beste een professionele vakman inschakelen.

Related Post