Waarom dak ontmossen? Dit zeggen experts

mos op het dak verwijderen

Veel mensen hebben na verloop van tijd last van schade aan hun dak. Dit komt, volgens experts, omdat ze niet tijdig hun dak ontmossen. Ontdek hier hoe het ontmossen van een dak verloopt, zodat je problemen met jouw dak in de toekomst kan voorkomen.

Wat is de oorzaak van mos op het dak?

mos op het dak verwijderen

Zeker in België hebben we vaak te maken met wind. Wind voert kleine deeltjes met zich mee die wel eens in de kleine openingen in je dak kunnen blijven plakken. Op deze plaatsen is weinig sprake van zonlicht, maar wel van vochtige lucht eigen aan ons klimaat. Dat vormt dan de ideale voedingsbodem voor mos om te groeien.

Deze voordelen hangen er volgens experts aan het ontmossen van je dak

Het werd kort al even aangehaald, je dak niet ontmossen is volgens experts zeer slecht om meerdere redenen. Wanneer je dat wel doet, zorg je dat je dakbedekking in goede staat blijven verkeren en er tijdens de vrieskou geen barsten of andere openingen ontstaan die water en vocht doorlaten. Een lekkage wil je namelijk koste wat het kost vermijden.

Ook voor mensen met dakisolatie is het interessant om ervoor te zorgen dat de isolatie zijn optimale werking kan behouden en er geen energie verloren gaat. Een laatste reden is dat het op esthetisch vlak veel ordelijker is wanneer je het dak regelmatig reinigt, waaronder ontmossen.

Hoe verloopt het ontmossen van mijn dak?

Om het gemakkelijk te houden, staat hieronder een stappenplan hoe dit type van dakwerken verloopt.

Stap 1: Controle van je dak

Tijdens deze controle worden verschillende dingen nagegaan. Zo zijn het soort dakbedekking en de ernst van de vervuiling twee belangrijke factoren die zullen bepalen welke methode het meest effectief is.

Stap 2: Reiniging

Er zijn dus twee reinigingsmethoden die worden toegepast voor het ontmossen van daken afhankelijk van de situatie. Als eerst is er het reinigen zonder schoonmaakmiddel. Dat gebeurt gewoon met de hogedrukreiniger of met een vuilfrees. Bij de tweede methode wordt wel een gespecialiseerd schoonmaakmiddel gebruikt. Hierbij wordt het dak opnieuw afgespoten met de hogedrukreiniger, maar daarna brengt men het middel aan. Dit middel moet dan meestal even inwerken, waarna het dak een laatste keer wordt afgespoten.

De prijs die je kan verwachten voor het ontmossen van je dak ligt ergens tussen 9 en 15 euro per vierkante meter.

Stap 3: Dak coaten

Het is mogelijk om achteraf nog een nabehandeling te laten uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat de groei van nieuwe algen en mossen afgeremd wordt. Tijdens de behandeling wordt een transparante of gekleurde deklaag aangebracht die water en vuil afstoot. Deze laag zorgt ook voor een langere levensduur van je dakbedekking. Wanneer je kiest voor een gekleurde deklaag, ook wel hydrofoberen genoemd, moet je wel weten dat het soms voorkomt dat deze kleur na een tijd weer vervaagt, wat slijtage weer duidelijker zichtbaar maakt.

Het ontmossen en coaten van je dak doet de prijs wel wat oplopen. Hierbij ligt de richtprijs tussen de 30 en 45 euro per vierkante meter.

dak ontmossen

Kan ik zelf mijn dak ontmossen?

Dit kan zeker, het vraagt alleen wat meer inspanning. Zo moet je eerst altijd op onderzoek uitgaan van welke producten en welke behandelingen nodig zijn voor jouw dak. Bij een foute of tekortkomende behandeling loop je het risico dat het probleem op korte termijn terugkeert. Vraag jezelf ook eens af of jouw dak makkelijk bereikbaar is. Is dit niet het geval? Dan is het aan te raden geen risico te nemen en dit over te laten aan een vakman die je dak ontmost.

Belangrijk voor je portemonnee, is dat je enkel aanspraak kan maken op het verlaagde btw-tarief van 6 procent wanneer je samenwerkt met een vakman. Doe je alles zelf, dan betaal je het standaard tarief van 21 procent.

Related Post