Premies voor nieuwe ramen in 2021

Bent u van plan om uw ramen te vervangen dit jaar? Goed nieuws, want ook dit jaar kan u in aanmerking komen voor interessante premies bij de Vlaamse overheid. Aangezien elk jaar de bedragen aangepast worden, is het soms moeilijk om alle informatie op een rijtje te krijgen. Daarom hebben we in dit artikel een beknopt overzicht in elkaar gestoken van de premies voor nieuwe ramen in 2021. Lees verder en ontdek welke premie uw nieuwe ramen u kunnen opleveren.

Waarom uw ramen vervangen?

Door enkele beglazing of gewoon dubbel glas verliest uw woning veel warmte in de winter en wordt het veel warmer in de zomer. Daarom wordt het aangeraden om die te vervangen door ramen met hoogrendementsglas. Hoogrendementsglas isoleert veel beter waardoor u uw woning veel minder moet verwarmen of afkoelen.  In sommige gevallen wordt het zelfs aangeraden om ook het schrijnwerk te vervangen. Uw investering zal in ieder geval mooie vruchten afwerpen waardoor uw energierekening lager zal zijn. Bovendien ontvangt u een flinke premie bij het plaatsen van nieuwe ramen.

Voorwaarden voor premies voor nieuwe ramen

De Vlaamse overheid kent graag beloningen toe aan energiezuinige eigenaars zoals u. Maar, voordat u in aanmerking komt voor een premie voor uw nieuwe ramen en schrijnwerk, moet u eerst voldoen aan enkele voorwaarden. Die voorwaarden hangen vooral af van de soort woning die u bezit en in sommige gevallen van uw inkomen. Hieronder hebben wij de belangrijkste voorwaarden opgesomd waaraan u moet voldoen om een premie te krijgen voor uw nieuwe ramen.

Is uw woning of appartement aangesloten is op het elektriciteitsnet vóór 1 januari 2006?

In dat geval komt u in aanmerking voor een premie voor hoogrendementsglas van uw netbeheerder. Daarvoor moeten uw nieuwe ramen en schrijnwerk vervangen en gefactureerd zijn door een aannemer. Daarna kan u uw premie makkelijk online aanvragen of op papier.

Wie meerdere investeringen heeft gedaan binnen een periode van 5 jaar kan een totaalrenovatiebonus verdienen. Kortom komt u in aanmerking voor deze bonus van de netbeheerder als u in een periode van 5 jaar minstens 3 premies heb aangevraagd. De bonus wordt u in dat geval automatisch toegekend. Heeft u meer dan 3 investeringen gedaan de afgelopen 5 jaar? Dan leveren ze u een nóg grotere renovatiebonus. Klussen maar!

In sommige gevallen komt u ook in aanmerking voor een premie voor ramen als huurder of verhuurder. De huurder van de slecht geïsoleerde woning moet in dat geval behoren tot een aantal doelgroepen die door de Vlaamse overheid beoogd worden. Bij deze doelgroepen behoren bijvoorbeeld beschermde afnemers, huurders met een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds of huurders die in schuldbemiddeling zijn.

Als beschermde afnemer hebt u recht op een sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas. Het sociaal tarief wordt toegekend als u een bepaalde uitkering of tegemoetkoming ontvangt. Daardoor komt u in aanmerking voor verhoogde premies voor elektriciteit, aardgas en water waaronder dus ook nieuwe ramen. Daarnaast bent u als beschermde afnemer ook de geschikte doelgroep die een hogere totaalrenovatiebonus mag ontvangen.

Op de website van de Vlaamse overheid vindt u een meer uitgebreide opsomming van de voorwaarden waaraan alle doelgroepen moeten voldoen voor de verschillende premies.

In onderstaand tabel vindt u een beknopt overzicht van de verschillende premies voor nieuwe ramen en het bijbehorende bedrag. Wist u trouwens dat dit jaar de basispremie verdubbeld is? Bovendien bestaat er ook een verhoogde premie voor klanten met uitsluitend nachttarief. Reden te meer om uw oude ramen te vervangen!

PremieBedrag
Basispremie16 euro per m2
Premie voor klanten met uitsluitend nachttarief24 euro per m2
Totaalrenovatiebonus eengezinswoningenVanaf 1.250 euro tot 4.750 euro
Totaalrenovatiebonus appartementenVanaf 625 euro tot 2.375 euro
Totaalrenovatiebonus beschermde afnemers+50%
Huur- en isolatiepremie
  • 85 euro per m² (voor de projectpromotor)
  • 200 euro per dossier (voor de projectpromotor)

Bron : https://www.ramen-deuren-gids.be/ 

Is uw woning minstens 30 jaar oud en vervangt u zowel het glas als het schrijnwerk?

Dan komt u in aanmerking voor een renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen die afhankelijk is van uw inkomen. Die renovatiepremie varieert tussen 20% en 30% en is vooral bedoeld voor buitenschrijnwerk. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u echter aan meer voorwaarden voldoen.

Ten eerste moet u de eigenaar zijn van de woning of de woning verhuren aan een sociaal verhuurkantoor voor minstens 9 jaar. Daarnaast kunnen degenen die in de voorbije 10 jaar al een renovatiepremie hebben ontvangen pas 10 jaar later een nieuwe premie aanvragen. Ten laatste is het belangrijk om te weten dat u een renovatiepremie pas kan aanvragen als de werken gedaan zijn en als u over alle nodige facturen beschikt.

Related Post