Hoe vochtige binnenmuren herkennen en bestrijden?

Vochtige binnenmuren behandelen

Vochtige binnenmuren is een probleem in veel huizen. Oorzaken van veel ongemakken zoals schimmelvorming of de verspreiding van schadelijke bacteriën, luchtvochtigheid is gevaarlijk voor de gezondheid en voor de structuur van je woning. Daarom is het essentieel om vocht te bestrijden eens het zich ontwikkelt. In dit artikel lees je hoe je vocht in binnenmuren behandelt!

Hoe herken je vocht in je binnenmuren?

Hoewel het soms nodig is om een professional in te schakelen, is het vaak vrij eenvoudig om vochtige binnenmuren zelf op te sporen of in sommige gevallen zelf te behandelen. De aanwezigheid van vocht kan zich op verschillende manieren uiten. Als u één van de volgende symptomen op één of meerdere van je muren ziet verschijnen, is de kans groot dat dit te wijten is aan een vochtprobleem. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Aanhoudende vochtvlekken
  • Afbladderende verslechterende wandbekleding
  • Beschadigd plafond
  • Schimmel, salpeter of uitslag
  • Slechte geuren
  • Condensatieproblemen
  • Voortdurend koud en vochtig gevoel

De oorzaak vaststellen

Voordat je jouw binnenmuren kunt gaan behandelen tegen vocht, is het essentieel om de oorzaak te achterhalen. Afhankelijk van hoe je muren aangetast zijn, zullen de behandelingen en oplossingen anders zijn. Bij twijfel of als je de bron van het vochtprobleem niet kunt bepalen, wordt het sterk aanbevolen om een professional te raadplegen.
Er zijn verschillende oorzaken:

  • Een slechte thermische isolatie: Een slecht geïsoleerd huis staat vaak synoniem voor vocht en schimmel. Onvoldoende, onregelmatige of zelfs niet bestaande isolatie leidt regelmatig tot een verhoging van de luchtvochtigheid.
  • Een slechte ventilatie: Slechte ventilatie kan ook de oorzaak zijn van overmatige vochtigheid, waardoor schimmel, bacteriën of condensatie kunnen ontstaan.
  • Opstijgend vocht: Deze verschijnselen treden meestal op als de fundering van de woning niet goed waterdicht is gemaakt.
  • Waterinfiltratie: Gewoonlijk als gevolg van poreuze muren waardoor het water de muren kan binnendringen.

Gevolgen van vochtige binnenmuren

Naast de schijnbare problemen die jou in staat hebben gesteld de oorzaak van de luchtvochtigheid te achterhalen, kan het veel problemen veroorzaken en soms een reëel gevaar voor jou of jouw huis opleveren.

Mijten, ongedierte en bacteriën

In feite worden veel soorten insecten aangetrokken door vocht, zoals kakkerlakken en zilvervisjes. Huismijten daarentegen vermenigvuldigen zich bijzonder goed op vochtige plaatsen en hun uitwerpselen veroorzaken allergische reacties zoals hoest, astma of kortademigheid. Bepaalde bacteriën en schimmels kunnen zich ook vestigen.

Gezondheidsproblemen

Naast de gezondheidsproblemen die worden veroorzaakt door de parasieten die zich in uw muren hebben gevestigd, kan vochtigheid andere ernstige gevolgen hebben. De gezondheidsproblemen die regelmatig optreden bij vochtige muren zijn ademhalingsproblemen, hoofdpijn, chronische vermoeidheid, allergieën of zelfs gewrichtspijn.

Afbraak

Uiteraard laat vochtigheid sporen na. Zo kan een hoge luchtvochtigheid je woning ernstig beschadigen door bepaalde houten en gipselementen te vervormen. Ook houten kozijnen, de draagmuren en het dak van je woning kunnen verzwakt geraken. Dit alles zal je ertoe dwingen om ingrijpende renovaties uit te voeren en die zijn meestal vrij duur.

Tenslotte veroorzaken vochtige binnenmuren warmteverlies in huis. Je woning wordt moeilijker te verwarmen en de energierekening verhoogt.

Hoe vochtige binnenmuren behandelen?

Condensatievocht

Vaak geïdentificeerd door aanwezige nevel op de ramen en/ of muren en enkele vochtige vlekken en schimmels, wordt condensatievocht vaak aangetroffen in badkamers of niet geventileerde ruimtes zoal kelders. Meestal is het een eenvoudig ventilatieprobleem. U hoeft alleen de betreffende kamer te ventileren. In sommige gevallen is natuurlijke ventilatie voldoende. In andere gevallen zal het nodig zijn om een mechanische ventilatie te installeren. Het is ook mogelijk om een dichtingsmiddel aan te brengen.

Opstijgend vocht

In oude huizen of in nieuwe gebouwen met een slechte of gebrekkige afdichting, wordt opstijgend vocht gekenmerkt door vochtvlekken op de vloer of onderaan de muren. Opstijgend vocht kan tot meer dan een meter hoog stijgen. Bij opstijgend vocht dien je beroep te doen op professionals.De oplossing is meestal het injecteren van de muren. Voor deze vochtbehandeling is het raadzaam om meerdere offertes aan te vragen aangezien de prijzen sterk verschillen van bedrijf tot bedrijf. Tenslotte kun je ook je muren onderkappen. Deze methode wordt echter alleen gebruikt bij belangrijke werken en is relatief duur. Het kost 100 tot 150 euro per lopende meter.

Waterinfiltratie

Bij waterinfiltratie komt water van buitenaf via poreuze gevels of via het dak de muren binnen. De muren zijn dan op meerdere plaatsen of zelfs over het gehele oppervlak vochtig. De meest effectieve manier om dit soort vocht te bestrijden is door de buitenmuren af te dekken met een waterdichtingsproduct.

Enkele tips om vochtige binnenmuren te behandelen

  • Het aanbrengen van behang- of pleisterwerk stopt de vochtigheid niet, maar verbergt alleen momenteel zijn aanwezigheid.
  • Om schimmelvlekken te verwijderen, kun je een mengsel van bleekmiddel en heet water gebruiken.
  • Verwarm en ventileer je woning regelmatig om de luchtverversing te vergemakkelijken en de vochtigheidsgraad te verlagen.

In België worden vochtbestrijding gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Twijfel niet om hiervoor raad te vragen aan een professionele vochtbestrijder

Related Post