Waterverzachter voor een aantrekkelijke prijs? Ontdek waarom je geld bespaart

waterverzachter prijs

Wat is de waterverzachter prijs en wat doet het? Hard water in je woning leidt tot ongewenste kalkaanslag op je huishoudelijke apparaten en sanitair. Het is een risico voor je gezondheid en het doet je energierekening de hoogte in schieten. De oplossing voor dit ongemak is investeren in een waterverzachter, ook wel waterontharder genoemd. Je koopt en plaatst een waterzachter al voor een aantrekkelijke prijs. Maar loont deze investering? Ontdek waarom je er heel wat geld mee kan uitsparen.

Bespaar op energie en huishoudtoestellen

Een waterverzachter voorkomt kalkaanslag en vermijdt dus ook dat je dure ontkalkingsmiddelen moet aankopen. Hierdoor gaan huishoudtoestellen, zoals wasmachines, boilers en koffiezetapparaten langer mee. Een ander, bijkomend voordeel is dat je huishoudtoestellen veel minder energie zullen verbruiken en dat zie je terug op je verlaagde energierekening.

Geniet van zacht water voor een zachte prijs

Een waterverzachter is een investering in je toekomst die je snel terugverdiend zult hebben. Een degelijke waterverzachter heeft een prijs die niet meer bedraagt dan andere onmisbare huishoudtoestellen, zoals een wasmachine of een droogkast.

genieten van zacht water

Wat kost een waterverzachter?

De prijs van een waterverzachter is afhankelijk van meerdere factoren. Het soort waterontharder heeft het grootste aandeel in de eindprijs van je toestel. Maar toch zijn er nog veel meer elementen die invloed uitoefenen op het prijskaartje van een waterontharder. Denk maar aan de capaciteit van het toestel, het al dan niet recht hebben op een verlaagd btw-tarief en de jaarlijkse onderhoudskosten achteraf. Hieronder bespreken we in welke mate al deze factoren bepalend zijn voor de totaalprijs.

5 absolute prijsbepalers

1) Type waterontharder: mechanisch of elektronisch?

Een mechanische waterverzachter werkt op waterdruk en genereert bijgevolg geen extra verbruikskosten. Er bestaan tijd gestuurde en volume gestuurde mechanische waterontharders. De prijs voor dit soort waterontharder begint bij 700 euro. De onderhoudskosten van een mechanische waterontharder liggen lager dan het geval is bij een elektronische waterontharder. De elektronische waterontharder wordt elektronisch gestuurd en genereert additionele elektriciteitskosten. Deze waterontharder beschikt over verschillende programma’s die de spoelingen op basis van het waterverbruik afstemmen. Elektronische waterontharders zijn daarom ook duurder dan mechanische waterontharders. De prijzen voor deze waterontharders beginnen bij 900 euro.

2) Inhoud waterverzachter

Het is belangrijk dat je een waterverzachter koopt met een capaciteit afgestemd op het waterverbruik in jouw woning. Een waterontharder met een te grote inhoud onthardt te veel water en eentje met een te kleine inhoud zal het onthardingsproces nauwelijks kunnen bolwerken waardoor de levensduur van je toestel ingekort wordt. Verder moet je rekening houden met de doorstroomcapaciteit van de waterontharder. Zie erop toe dat deze ongeveer gelijk is aan de capaciteit van je watermeter om onnodig waterverlies te voorkomen.

3) Onderhoud

Eenmaal per jaar dien je je waterverzachter aan een grondig onderhoud te onderwerpen. Normaal gezien omvat dit onderhoud een algemene controle van de werking van de verschillende onderdelen, een meting van de waterhardheid en een aanvulling van het zout. Toch kan je in sommige gevallen een mooi bedrag uitsparen als je het zout voor je waterverzachter zelf koopt. Maak een vergelijking tussen de prijs, de kwaliteit en de inhoud van het onderhoud en beslis dan of het al dan niet de moeite loont om een onderhoudscontract af te sluiten.

4) Verlaagd btw-tarief

Woon jij in een pand dat ouder dan 10 jaar is? Dan geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. de gebruikelijke 21%.

5) Installateur

Zoals dat met alles het geval is, is er ook concurrentie op de markt van de waterverzachters. Sommige bedrijven geven je een lagere installatieprijs als je ook meteen een onderhoudscontract afsluit terwijl dat bij anderen niet zo is. Vraag daarom steeds offertes aan bij meerdere verdelers en maak een weloverwogen vergelijking tussen de verschillende aanbieders.

waterverzachter prijs

Kosten na installatie

De prijs voor een waterontharder stopt niet bij de installatie. Een waterverzachter heeft zout nodig en dient jaarlijks onderhouden te worden om een lange levensduur te garanderen.

Zout

Bepaalde waterontharders vragen om een speciaal soort hoogkwalitatief zout dat jaarlijks ververst moet worden. Deze handeling kan je gemakkelijk zelf uitvoeren maar je dient uiteraard wel rekening te houden met de aankoopprijs van het zout.

Onderhoud

De gemiddelde prijs voor een onderhoud aan een waterverzachter is 60 euro. Heb jij een dure, elektronische waterverzachter aangekocht? Dan zal je logischerwijze ook meer betalen voor het onderhoud. De wisselstukken zijn duurder en o.w.v. het elektronische besturingssysteem is het onderhoud iets complexer.

Investeren in een waterverzachter loont

Vanwege de vele voordelen die een investering in een waterontharder met zich meebrengt, is dit toestel ongetwijfeld zijn geld waard. Al na enkele maanden zal je een duidelijk verschil merken op je energiefactuur. En vanaf de eerste dag geniet je van heerlijk zacht water zonder sporen van kalkaanslag in je sanitair en in je huishoudelijke apparaten. Daar komt nog eens bij dat zacht water ook bevorderlijk is voor je gezondheid.

Related Post