Welke soort waterverzachter kiezen?

soorten waterverzachter

Als je last hebt van kalkaanslag op je kranen en in je leidingen, is dat waarschijnlijk te wijten aan te hard water. Een waterverzachter laten installeren kan een einde maken aan dat vervelende probleem. Het is wel zo dat er veel verschillende soorten waterverzachters op de markt zijn en één kiezen die aan je behoeften voldoet kan wel eens verwarrend zijn.

Verschillende soorten waterverzachters

soorten waterverzachter

De verschillende soorten waterverzachters kunnen opgesplitst worden in twee categorieën. De eerste categorie omvat waterverzachters op basis van hars, terwijl waterverzachters op basis van CO2 in de tweede grote categorie vallen. De waterfilters zelf werken bijna allemaal op basis van een ionenwisselaar. Dat betekent echter niet dat ze allemaal hetzelfde zijn.

Waterverzachter met hars

Waterverzachters met hars zijn het meest voorkomende type op de markt. In het algemeen bestaan er vijf verschillende soorten waterverzachters met hars. Zo kan je kiezen voor een waterverzachter met hardheidssensor, een perifere waterverzachter, een manuele waterverzachter of een (half)automatische waterverzachter.

De laatste tijd verliezen manuele waterverzachters aan populariteit vanwege de complexiteit van de werking ervan. De automatische versie is eenvoudiger in gebruik omdat het zelfstandig werkt. Dat komt doordat alle functies, zoals de evaluatie van de waterbehandeling, volledig geautomatiseerd zijn.

Zodra de hars niet meer voldoende natriumionen bevat om het water te ontharden, regenereert de verzachter de hars. Dat gebeurt meestal automatisch ’s nachts.

De prijs van een waterverzachter met hars bedraagt gemiddeld tot € 1.500. Daar komt nog € 200 tot € 500 bij voor de installatie.

waterverzachter installatie

Waterverzachters zonder zout

Waterverzachters zonder zout ofwel waterverzachters CO2 zijn minder populair, daarom niet minder goed. Toch is de installatie van dit type waterzachters vaak moeilijker en duurder dan die van een waterverzachter met hars. Ze vereisen echter geen speciaal onderhoud, regeneratie of zout. Tenslotte veroorzaken waterverzachters zonder zout geen ontlading of overconsumptie.

Waterverzachters met CO2 kosten over het algemeen tussen € 1.500 en € 3.000, installatie niet inbegrepen.

Hoe maak je de juiste keuze?

Voordat je een type waterverzachter kiest, is het belangrijk om je situatie correct in te schatten. Daarbij moet je rekening houden met verschillende factoren: de hardheid van het water, het jaarlijkse waterverbruik, de gebruiksfrequentie en de werking van je waterkranen.

De hardheid van het water kan je eenvoudig te weten komen door een speciale test te gebruiken. Daarmee kom je snel erachter of je een waterverzachter nodig hebt.

Tip: De ideale waterhardheid ligt tussen 10 en 20° F (Franse graden).

Als je alle bovenstaande factoren kent, kan je op basis van de volgende criteria op zoek gaan naar een waterverzachter met de juiste hoeveelheid calcium- en magnesiumionen:

  • Water- en zoutverbruik: een goedkopere waterverzachter kan veel water of zout verbruiken, wat tot hogere onderhoudskosten leidt.
  • De wateropslagcapaciteit: die wordt bepaald door je waterverbruik en het aantal personen in je huishouden.
  • De betrouwbaarheid van de fabrikant: zoals bij elk product is het belangrijk om je te informeren over de herkomst van het product, de beoordelingen van de fabrikant en de doeltreffendheid van het product na verkoop.

Naast deze drie elementen zijn er nog andere, minder belangrijke criteria waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een waterverzachter. Denk bijvoorbeeld aan het aantal kamers dat waterfiltratie nodig heeft, de hoeveelheid ruimte waarover je beschikt en het type leidingwerk in je huis.

Related Post