Hoe je woning beter ventileren? 5 handige tips!

Een woning ventileren heeft een 24 uur op 24 werking. Een goed ventilatiesysteem zorgt voor een constante luchtdoorstroom in alle kamers, dag en nacht, het hele jaar door. Want de lucht in huis raakt overal en op allerlei manieren vervuild. We ademen continu koolzuur uit, roken (in bijna de helft van de huizen), koken, douchen, drogen de was en meer.

5 tips voor een betere ventilatie in huis

Een efficiënte ventilatie kan op verschillende manieren en hoeft niet noodzakelijk veel geld te kosten. Hieronder hebben we enkele handige tips samengebundeld voordat je overgaat tot de aankoop van een mechanisch ventilatiesysteem;

Ventileren versus verluchten

De termen gebruiken we weleens door elkaar, maar verluchten en ventileren zijn feitelijk twee verschillende dingen. Voor het verluchten van een ruimte zet je simpelweg een deur of raam open. Zo komt er schone lucht naar binnen terwijl vervuilde lucht zijn weg naar buiten vindt. Verluchten gaat doorgaans snel, maar heeft slechts een tijdelijk effect.

Zorg voor een goede luchtdoorstroom

Om je woning 24 uur op 24 te ventileren moet je gebruik maken van ventilatieroosters. Er zijn diverse mogelijkheden. Zo kun je ventilatiestrips hebben op je ramen (bovenin het venster) en plintroosters plaatsen in je deuren. Ventilatieroosters kunnen ook in muren, in plafonds en zelfs in vloeren worden geïnstalleerd. Wandroosters, plafondroosters, gevelroosters, vloerroosters, plintroosters en strips komen in uiteenlopende vormen, afmetingen, materialen en designs.

Op enkele plekken in huis kan het nodig zijn om een ventilatierooster tijdelijk dicht te kunnen doen. Bijvoorbeeld wanneer het buiten hard waait of wanneer de verwarming aan staat. Er zijn voldoende modellen afsluitbare toevoerroosters verkrijgbaar. De bediening is meestal handmatig, maar met een wat ruimer budget kun je kiezen voor elektronische ventilatieroosters met afstandsbediening.

Het valt niet aan te raden om je ventilatieroosters te sluiten in de winter. Dit bespaart weliswaar wat energie op de verwarming, maar zorgt voor andere negatieve effecten. Als de lucht niet doorstroomt, ontstaat er condensvocht op je ramen, muren en plafonds. Op termijn zal dit tot schimmelvorming leiden. Hou dus ook in de winter de meeste toevoerroosters open, zodat er voldoende schone buitenlucht door je woning stroomt.

Vochtige ruimtes verdienen extra aandacht

Ruimtes waar vaak damp blijft hangen, hebben meer ventilatie nodig. In de keuken is een dampkap of afzuigkap haast vanzelfsprekend, omdat een rooster alleen beslist niet voldoende is. Ook in de badkamer mag je meer aandacht besteden aan de luchtdoorstroom. Handig zijn de inbouwventilatoren die automatisch aanspringen wanneer ze damp detecteren. In de ruimte waar je je was ophangt of de wasdroger werkt, is extra ventilatie eveneens aan te raden. Zorg ook in je fitnessruimte, eventuele rookruimte en het stooklokaal voor additionele luchtdoorstroom.

Poets ventilatieroosters regelmatig

Maak alle ventilatieroosters, dus ook roosters hoog in de wand en in het plafond, regelmatig schoon. Met een stofzuiger of borstel is deze klus snel gefikst. Afhankelijk van hoe snel de roosters vuil worden, kun je ze om de 1 tot 3 maanden afstoffen. Als de roosters losse onderdelen hebben, haal je ze best eens per jaar af om ze te wassen met water en zeep. Het is slim om bij de aanschaf van ventilatieroosters meteen te denken aan de reiniging.

Mechanische ventilatie?

In tegenstelling tot natuurlijke ventilatie is mechanische ventilatie niet afhankelijk de wind voor de aanvoer van verse lucht. Bij mechanische ventilatie zitten er twee elektrische ventilatoren in het systeem: één om verse lucht aan te voeren en één om vervuilde lucht af te voeren. Via roosters in muren en deuren of spleten onder de binnendeuren stroomt de frisse buitenlucht door het hele huis.

Mechanische ventilatie heeft als voordelen dat de luchtdoorstroom veel beter te regelen is, onder nagenoeg alle weersomstandigheden. Vanwege de centrale aanvoer biedt het systeem je ook de mogelijkheid om filters te installeren, bijvoorbeeld tegen pollen. De nadelen van mechanische ventilatie zijn de hogere investeringskosten, het relatief intensieve onderhoud en de verhoging van je energieverbruik door de ventilatoren.

Je huis ventileren kan ook middels een gemengd systeem, waarbij verse lucht op een natuurlijke manier naar binnen stroomt en slechts de afvoer van vervuilde lucht door een ventilator wordt geregeld. Dit is een stuk goedkoper en energiezuiniger dan een volledig mechanisch ventilatiesysteem.